четвер, 30 серпня 2018 р.

Велит українського народу

Франко Іван Якович


Іван Франко
(1856 — 1916)
Іван Якович Франко народився 27 серпня 1856р. у підгірському виселку Нагуєвичі Дрогобицького повіту в родині сільського коваля.
Вчився він у сільській школі, спочатку в Нагуєвичах, а потім у Ясениці Сільній, у Губичах; з 1864 по 1867 рік — у Дрогобицькій школі василіян, а далі у гімназії, яку закінчив 1875р.











У бібліотеці с.Вижняни оформлено книжкова виставка " Велит українського народу ".

Найвідоміші твори Івана Франка «Захар Беркут» — історична повість Івана Франка, видана 1883 року. Це історія про боротьбу давніх карпатських общин проти нашестя монголів та соціального гноблення. На основі роману у 1971 році знято однойменний фільм. А у 2019 році прем’єра другої екранізації.
 «Украдене щастя» — п’єса Івана Франка, яка вперше була поставлена у 1893 році. П’єса екранізувалась у 1952 році режисером Ісааком Шмаруком, у 1984 році Юрієм Ткаченком, та у 2004 році.В основі п’єси лежить народна «Пісня про шандаря». Широка насиченість п’єси українським фольклором є одним із найважливіших художніх засобів драматурга, завдяки чому автор створив реалістичну народну драму.
 «Перехресні стежки». У цій повісті 1900 року І. Франко розкрив взаємовідносини народу та інтелігенції Західної України, проблеми, які хвилювали тогочасне суспільство. Цей твір віднесено до шедеврів світової літератури.
 Поема «Мойсей» , написана під час національно-революційних заворушень 1905 року. Це глибокий філософський твір про майбутнє українського народу, про взаємини вождя i народу в процесі наполегливого шукання «обітованої землі», про майбутні сили мас, здатних висунути зі свого середовища в процесі революційного руху проводирів, що приведуть до перемоги.




Немає коментарів:

Дописати коментар